Έχω Σακχαρώδη Διαβήτη. Τι θα κάνω με τη νηστεία μέχρι το Πάσχα;

Όλο και περισσότερες μελέτες υποστηρίζουν ότι η παραδοσιακή νηστεία έχει ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Παρατηρήθηκε ότι άτομα που εφαρμόζουν τις παραδοσιακές νηστείες όλο το χρόνο έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, χαμηλότερο σωματικό βάρος και μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών επεισοδίων και εμφάνισης μορφών καρκίνου.

Ειδικότερα τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη εάν ακολουθούν μια διατροφή με σωστούς συνδυασμούς, έτσι ώστε τα γεύματά τους να έχουν χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, η νηστεία θα δράσει ευεργετικά στην πάθησή τους.

Αναλυτικά θα έλεγα ότι όταν επιλέγουμε τρόφιμα που είναι πλούσια πηγή υδατανθράκων όπως τα όσπρια, τα ζυμαρικά ή το ρύζι θα πρέπει να συνοδεύουμε το γεύμα μας με σαλάτα με πράσινα φυλλώδη λαχανικά, για υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη βραδύτερη απορρόφησή τους, με αποτέλεσμα τη μικρότερη αύξηση των τιμών σακχάρου αίματος.  

Επίσης πρέπει να αποφεύγουμε την υπερβολική ποσότητα λαδιού το οποίο επιβραδύνει την πέψη, οδηγεί στην παχυσαρκία και στην αντίσταση στην ινσουλίνη στους διαβητικούς.

Προσπαθούμε να έχουμε δύο με τρία γεύματα λαχανικών, την εβδομάδα, όπως μανιτάρια, μπάμιες, μπριάμ, σπανακόρυζο ή πράσα με μία φέτα μαύρο ψωμί και σαλάτα. 

Καλό θα ήταν να λαμβάνουμε κάθε εβδομάδα δύο γεύματα οσπρίων τα οποία έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Οι φυτικές πρωτεϊνες των οσπρίων μειώνουν την αύξηση της γλυκόζης και τείνουν να μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Τέλος οι φυτικές ίνες των οσπρίων σχετίζονται με τη μείωση της χοληστερόλης.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο χαλβά γιατί ενώ είναι υγιεινός είναι όμως πλούσιος σε σάκχαρα και θερμίδες αφού αποδίδει 550 θερμίδες/100 γραμμάρια.

Ζητείστε από τον Ενδοκρινολόγο – Διαβητολόγο σας να σας εκπαιδεύσει στη διατροφή και ακολουθείστε πιστά τη θεραπευτική σας αγωγή.

Η διατροφή του διαβητικού συνδυάζεται με τη νηστεία και με κάθε διατροφική σας ιδιαιτερότητα οδηγώντας στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής σας.